Sykomora

Karol Maćkowiak

Ciężkostrawny owoc

To jedno z najbardziej egzotycznych drzew, jakie można sobie wyobrazić w Polsce.

Sykomora (łacińska nazwa: „Ficus sycomorus”, nazwa grecka: sykómoros od sýkon „figa” + móron „morwa”, inne polskie nazwy: ośla figa, figa morwowa figa morwowata, karwia) jest to drzewo z rodzaju figowców osiągające wysokość najczęściej do 15 m i mające gruby pień. Liście tegoż drzewa są ciemnozielone, lśniące, jajowate lub sercowo – jajowate.

Owoc to mały orzeszek w mięsistym, białawym, zielono prążkowanym osadniku, kształtu gruszkowatego. Jest jadalny, aczkolwiek ciężkostrawny. Roślina występuje w Afryce, Palestynie, Syrii, na Cyprze i Krecie. Drewno pochodzące z drzewa wykorzystywane jest w stolarstwie (np. meble) i zdobnictwie. W starożytnym Egipcie z tego materiału robiono trumny dla mumii. W Ameryce Północnej terminem „sykomora” nazywa się platan lub niektóre gatunki klonów.

sykomora
sykomora

Zacheusz wspiął się na sykomorę, by dojrzeć Jezusa Chrystusa (Łk, 19,4)

Poza Nowym Testamentem, sykomora wspomniana jest sześciokrotnie w Starym Testamencie.

7 lat temu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *