Sezon na lody

Roma Włosik

Desery na zimno

Idziemy na lody! A może by tak samemu spróbować wykonać lody lub koktajl i zachwycić naszym dziełem domowników…? Przepisy, jakie podajemy niżej są bardzo proste i szybkie, no może trochę dłuższy jest czas oczekiwania na smakołyk. Dlatego lepiej przygotować je dzień wcześniej.
Lody śmietankowe
Potrzebujemy: 500 ml mleka, 8 żółtek, 150-200 g cukru, 250 ml śmietanki 36 %.
Krok po kroku: Żółtka utrzeć z cukrem. Mleko zagotować i wlewać stopniowo do naczynia z żółtkami wstawionego do garnka z wrzątkiem, cały czas ucierając. Gdy masa zgęstnieje, zdjąć z ognia i dalej ucierać, aż ostygnie. Śmietankę ubić, wymieszać z żółtkami mikserem na średnich obrotach. Przełożyć do pojemnika i zamrażać. Lody mrożone dłużej niż 12 godzin należy wyjąć na 10 minut przed podaniem. Nabierać łyżką do lodów i nakładać do pucharków. Udekorować bitą śmietaną, bezami, mielonymi orzechami itp.

Sorbet truskawkowy
Potrzebujemy: 500 g truskawek, 200 g cukru, 300 ml soku pomarańczowego, sok z 1 cytryny, 25 ml wiśniówki
Krok po kroku: Truskawki umyć, osączyć, bardzo drobno rozgnieść i posypać cukrem. Odstawić na godzinę. Dodać sok pomarańczowy, sok z cytryny i wiśniówkę. Wymieszać i wstawić do zamrażarki na 3 godziny. Zamrożoną masę wyjąć i po 15 minutach pokruszyć szpikulcem lub nożykiem. Sorbet utrzeć mikserem lub spulchnić skrobiąc łyżką. Spulchnioną masę nakładać do pucharków. Przybrać kandyzowaną skórką cytrusów, płatkami migdałów, świeżymi owocami lub liśćmi mięty. Tak samo przygotowuje się sorbet z malin, poziomek czy jagód.

Koktajl mleczno-truskawkowy
Potrzebujemy: 500g truskawek, 600 ml mleka, 60 ml soku truskawkowego, cukier, pokruszony lód.
Krok po kroku: Truskawki oczyścić, opłukać, osączyć i zmiksować z mlekiem i sokiem. Dodać cukier do smaku, ponownie zmiksować i wymieszać z pokruszonym lodem. Zamiast mleka można użyć maślanki lub kefiru. Truskawki można zastąpić jagodami lub malinami. Świetnie nadają się też obrane ze skórki i pozbawione pestek brzoskwinie lub morele, a także wiśnie i czereśnie. Smacznego. Palce lizać.

Uwaga!
Naczynia, w których przygotowuje się lody i sorbety, muszą być idealnie czyste! Jajka należy przed użyciem sparzyć wrzątkiem i wytrzeć! Raz rozmrożonych lodów nie wolno zamrażać ponownie! Podczas przyrządzania mrożonych deserów należy pamiętać, że niska temperatura osłabia zarówno smak, jak i aromat deseru, dlatego masa powinna mieć intensywny smak i zapach niż podawana bez zamrażania.
W domowych warunkach sorbety i lody można przygotować albo przy użyciu maszynki do lodów, lub najprościej – miksera. Aha, jeszcze jedno, pamiętajmy, że bomby lodowe, to przede wszystkim bomby kaloryczne (100 g = ok. 200 kcal).

Roma Włosik

 


Inne wersje lodów

+ z mlecznej czekolady – 100 g czekolady utrzeć i rozpuścić. Dodać do masy na lody śmietankowe.
+ karmelowe – 60 g cukru zrumienić do zbrązowienia, zalać 4 łyżkami wody i gotować, aż cukier się rozpuści i płyn zgęstnieje. Karmel dodać do masy na lody śmietankowe.
+ cytrynowe – Do masy przygotowanej na lody śmietankowe dodać sok z 4 – 6 cytryn i skórkę startą z 2 sparzonych cytryn. Podobnie można przygotować lody mandarynkowe.
+ truskawkowe – 300 g truskawek zmiksować, 200 g pokroić na kawałki. Truskawki i przecier wymieszać z masą na lody śmietankowe. Podobnie można przygotować lody poziomkowe i malinowe.
+ malaga – 50 g opłukanych rodzynków namoczyć w 100 ml wina malaga. Dodać do masy na lody śmietankowe.
+ waniliowe – 500 ml mleka zagotować z laską wanilii. Po 10 minutach wanilię wyjąć. Dalej postępować jak przy lodach śmietankowych.

8 lat temu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *